Wetenschap meets wijsheid: het pad naar persoonlijke authenticiteit
Het eerste artikel in onze reeks 'Wetenschap meets Wijsheid' waarin we verkennen hoe moderne psychologie en wijsheidstradities elkaar versterken in de ontwikkeling van authenticiteit.
In een wereld die steeds meer vraagt om bewijs en meetbaarheid, ontstaat er een fascinerend gebied waar wetenschap en wijsheid elkaar ontmoeten. Dit gebied vormt het fundament van onze aanpak bij The Authenticity Academy.
De wetenschappelijke basis van authenticiteit
"Authenticiteit is geen bestemming, maar een thuiskomst bij jezelf," delen we vaak in onze trajecten. De wetenschappelijke definitie rust op drie pijlers: zelfbewustzijn, congruent handelen, en trouw blijven aan jezelf.
Tijdens een inspirerend gesprek met Armin Pircher Verdorfer, associate-professor aan de UVA Business School, kwamen we op een belangrijk inzicht: de wetenschappelijke benadering alleen vertelt voor ons niet het hele verhaal. Want wat is dat 'zelf' waartoe je trouw moet blijven?
De wijsheid van essentie
Aan die wetenschappelijke definitie van authenticiteit voegen wij vanuit wijsheidstradities een essentieel element toe: de overtuiging dat ieder mens een kern heeft, een essentie, die verder gaat dan gedrag, patronen of sociale rollen.
"Misschien herken je deze essentie als je ziel, je gut-feeling of je onderbewuste? Welke naam je er ook aan geeft, het contact maken met dit diepere deel van jezelf voorbij je dagelijkse rollen brengt je dichter bij wie je werkelijk bent."
Vanuit deze visie is authenticiteit een bewust contact maken met je diepere zelf. Het gaat om herkennen welk deel van jezelf wanneer naar voren treedt, en vanuit welk bewustzijn je keuzes maakt.
Het MORE-model: Wijsheid wetenschappelijk benaderd
Armin bracht ons in contact met het fascinerende werk van Judith Glück, professor in ontwikkelingspsychologie. Haar MORE Life Experience model, samen ontwikkeld met wetenschapper Susan Bluck, beschrijft hoe persoonlijke wijsheid ontstaat uit vier kernbronnen:
Mastery – Een gevoel van bekwaamheid dat mensen vertrouwen geeft in het omgaan met uitdagingen
Openness – Bereidheid om diverse perspectieven te overwegen en nieuwe ervaringen te omarmen
Reflection – Het vermogen om diep na te denken over ervaringen en er lessen uit te trekken
Emotion regulation/Empathy – Het vermogen om emoties te herkennen en reguleren, bij jezelf én anderen
Het MORE-model laat zien hoe deze bronnen bepalen (1) welke levenservaringen we opzoeken, (2) hoe we omgaan met uitdagingen, en (3) hoe we deze ervaringen integreren in ons levensverhaal.
Authenticiteit als levenskunst
Bij The Authenticity Academy zien we authenticiteit als levenskunst. We begeleiden mensen in het doorbreken van beperkende patronen, het bewustworden van intrinsieke drijfveren, en het geven van betekenis aan ervaringen.
We zien authenticiteit als een voortdurend pad van ontwikkeling. Je bent niet 'niet-authentiek' of 'volledig authentiek' – er is altijd ruimte om authentieker te worden. Zoals een deelnemer het verwoordde: "Ik hoef niet alles te zijn wat ik kan zijn, in één keer. Ik mag groeien in mijn eigen tempo."
Wijsheid vinden in uitdaging
Een van de meest krachtige inzichten uit Glück's onderzoek is dat uitdagende of pijnlijke levenservaringen juist kunnen bijdragen aan wijsheid – mits we de juiste bronnen hebben om ze te verwerken. Glück vraagt zich af: "Waarom leren sommige mensen wijsheid uit hun levenservaringen, terwijl anderen rigide, bitter of depressief worden?"
"Het antwoord ligt in de vier MORE-bronnen die mensen helpen om uit moeilijke ervaringen te groeien in plaats van erdoor beperkt te worden – dit verklaart waarom juist mensen die door diepe dalen zijn gegaan, vaak de meest authentieke verbinding kunnen maken."
Het levensverhaal als integrator
Een belangrijk element in Glück's model is hoe mensen ervaringen in hun levensverhaal integreren. Mensen met meer wijsheid reflecteren op hun herinneringen, zelfs lang nadat gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, en gebruiken ze als gids voor hun toekomst.
Bij The Authenticity Academy moedigen we dit "autobiografisch redeneren" aan: een proces waarbij je actief nadenkt over je persoonlijke ervaringen en ze in een breder perspectief plaatst. We starten al onze trajecten bewust met een levenslijnoefening, waarbij mensen stilstaan bij belangrijke ervaringen in hun leven tot nu toe. Deze reflectie helpt om patronen te herkennen en de betekenis van ervaringen in het grotere geheel van je levensverhaal te plaatsen.
De ontmoeting van wetenschap en wijsheid
De inzichten van het MORE-model ondersteunen wat we in onze praktijk zien: authenticiteit vraagt om zowel wetenschappelijke kennis als wijsheid. In deze benadering gaat authenticiteit niet over perfect zijn, maar over bewust worden en in contact staan met je essentie, zelfs als het leven uitdagend is.
Dit is wat we bedoelen met "word wie je al bent" – een uitnodiging om in contact te komen met wie je in essentie altijd al was, en om de bronnen te ontwikkelen die je nodig hebt om uit je ervaringen te leren.
In de volgende artikelen uit de serie `Wetenschap meets Wijsheid’ gaan we dieper in op elk van de MORE-bronnen en hoe je deze kunt ontwikkelen in jouw persoonlijke groei. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek over authentiek leven en leiderschap.